UgnstektLax

Ingredienser för 4 port:
4 laxbitar
Sås:
hollandaise
180 g smör (smält)
3 st äggulor
8 st vitpepparkorn
1 st1 lagerblad
1 st persiljestjälk
1 st liten schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
4 msk torrt vitt vin
Några droppar Worcestershiresås
Några droppar citronsaft
Vitpeppar från kvarn
1 nypa salt
Serveras med:
potatis
Gör så här:
1. Smörj en ugnsäker form
2. lägg laxbitarna i formen och stoppa in den i ugnen på 200 grader i 25 min
Tilllagning av såsen:

1. Koka en reduktion på vitvinvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.

2. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.

3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås.

4. Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.

5. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.

En annan variant av lax är samma som över fast denna gången lindar man in bacon runt laxen.
Sedan blandar man ihop senapsgratinering och lägger på baconlaxen
senapsgratinering:
50 gr smält smör
ströbröd
senap
citronpeppar
(lite) vatten
Servering till detta:
Potatis och dillsås
Dillsås:
2 dl gräddfil
2 msk lätt majonäs
dill
salt & peppar

Gör så här:
Blanda samman gräddfil, majonäs, finklippt dill (eller andra örtkryddor), Smaka av med salt, peppar
Lax med senapssprödbakning
Som övre använder ni er av senapsgrateneringen.
När ni lagt över grateneringen på laxen ska den va i ugnen på 50 min på 200 grader
Här serveras den till
potatis, vitkål och blomkål
Hoppas det smakar :D
/ Annie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0